Historie klubu TRIFID

Počátky klubu leteckých modelářů se rýsovali již před rokem 2000. Několik let před založením klubu, se potkávala parta modelářů na letišti v Miskolezích, na posekané části louky před domem Knapovců v Zájezdě – Česká Skalice nebo na lukách v Jaroměři. Vzájemně si fandili, radili si a předávali si cenné zkušenosti. Nápad o založení klubu se zrodil na přátelském Silvestrovském polétání a rozloučení se starým rokem 1999. Tehdejším předsedou, nebo-li prvním náčelníkem klubu se stal Luboš Knap st., který se nejvíce zasloužil o zrod letecko-modelářského klubu TRIFID.

A jak vlastně vznikl název LMK TRIFID ? V době vzniku  čítal klub cca 26 členu. Mezi nimi byli i bratři Mirek a Petr Hornychovi, spoluzakladatelé a majitelé firmy na výrobu leteckých modelů s názvem TRIFID. A protože přislíbili členům klubu materiální pomoc při výrobě jejich modelů, na jedné z prvních schůzi byl na oplátku z důvodu propagace firmy schválen název klubu dle názvu firmy bratří Hornychových "TRIFID"

Během 11 let se v klubu vystřídalo spousta členů. Někteří do klubu přicházeli, jiní z různých důvodů odcházeli. V roce 2011 členská základna čítá 32 aktivních členů z různých částí východních Čech ( Česká Skalice, Náchod, Jaroměř, Dobruška, Kvásiny, Hradec Králové, Trutnov,..), ale i z Prahy. Mezi členy se najdou modeláři specializující se na různé obory leteckého modelářství jako jsou makety, motorové či elektrické modely, akrobaty, vrtulníky nebo větroně. Najdou se zde i modeláři zabývající se pozemní technikou a to převážně auty jak s motorovým, tak i elektrickým pohonem..

A co LMK TRIFID za krátkou dobu své existence vykonal pro veřejnost ? Každý rok pořádá Slet leteckých modelářů, Drakiádu pro děti z České Skalice a okolí, na Silvestra přátelské polétání a rozloučení se starým rokem. Pro ženy modelářky uspořádal dva ročníky Dámského poháru na letišti Aeroklubu Jaroměř a pro děti se každoročně účastní  Dětských dnů jak v České Skalici, v Jaroměřii, Trutnově či jinde. Členové klubu zorganizovali besedu s pl. Šiškou, létajícího za 2. světové války v Anglii, besedu s piloty letecké základny z Čáslavi či besedu s piloty akrobatické čtyřky z Jaroměře. Řada členů se zúčastňuje soutěží a modelářských akcí pro veřejnost po celé republice.

O klubu by se dalo psát hodně dlouho, ale účelem této historie je především snaha poděkovat všem, kteří se zasloužili o vznik klubu a byli u těch nejvýznamnějších událostí. Vždyť klub naplnil svou podstatu a funguje tak, jak fungoval ještě před svým založením. Schází se parta modelářů, kteří si vzájemně fandí, radí si a předávají si své zkušenosti. Je třeba poděkovat i těm, kteří šíří dobré jméno klubu na různých soutěžích a předváděcích akcích.

V roce 2011 funguje klub již 11 sezónu. S novou jedničkou funguje v klubu i nové vedení s náčelníkem Karlem Skoupým, jenž převzal funkci po Luboši Knapovi st. , který rezignoval z důvodu věku a se slovy „ať to teď vede někdo mladší“. Za těch 10 let vedení ti Luboši paří dík.

Od ledna 2012 dochází znovu ke změně ve vedení klubu. Odstupujícího náčelníka Karla Skoupého ve funkci nahradil člen LMK Trifid Miroslav Gregor. Karel Skoupý odešel z vedení klubu na vlastní žádost, členem klubu však nadále zůstává. Karle i tobě patří dík za ten rok práce co jsi pro klub udělal.

Po dva roky (2012 - 2013) je LMK Trifid pod vedením nového náčelníka a to Miroslava Gregora. Počet členů kolísá a členská základna zůstává na počtu 25 členů.

V roce 2014 na svou žádost odstupuje z funkce stávající náčelník Miroslav Gregor a do čela klubu je zvolen Luboš Knap ml.

V průběhu roku 2015 dochází opět ke změně ve vedení klubu, tentokráte ze zdravotních důvodů. Do čela klubu je znovu zvolen Luboš Knap st., na kterém je, provést klub novými změnami dle nového občanského zákoníku a zvážit buď setrvání ve Svazu modelářů ČR jako pobočný spolek a nebo odejít a založit spolek nový.

březen 2024
Po Út St Čt So Ne
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Blížící se akce

Kalendář akci KLeMČR

V odkazu najdete všechny plánované akce KLeMČR pro rok 2021.


Statistiky

TOPlist