Evropská pravidla k provozování bezpilotních systémů

Evropská unie připravila soubor nových pravidel pro provoz bezpilotních systémů, kterými se budeme muset začít řídit po celé Evropě, a to již od 31.12.2020. Další změny budou následovat postupně, až do poloviny roku 2022.

Změny vyplývající z evropské legislativy začnou platit od 31. 12. 2020. Současný legislativní rámec Doplňku X předpisu L2 je tak použitelný v celém svém rozsahu minimálně až k uvedenému datu.

Co nás čeká, Registrace a online test, Kategorie, Nařízení a další najdete na stránkách Řízení letového provozu a Úřadu pro civilní letectví

Přehled základních požadavků pro bezpilotní systémy

Modely letadel

Pokud jste letečtí modeláři, povinnost registrace a platnost nových pravidel se na vás vztahuje také, stejně jako na jakéhokoliv pilota dronu.

Regulační rámec však obsahuje dočasnou výjimku v případě pokračování provozu modelů v rámci již existujících klubů a sdružení leteckých modelářů (v ČR se jedná o spolky), ve kterých bezpečně probíhal provoz dle stávajících vnitrostátních pravidel. I v rámci této výjimky je ovšem od 31. 12. 2020 pro kluby a sdružení leteckých modelářů zcela zásadní povinnost registrace v registru provozovatelů bezpilotních letadel s využitím registračního nástroje ÚCL na stránkách dron.caa.cz. Za určitých podmínek může registraci svých členů v registru ÚCL centrálně provést klub nebo sdružení. Registrovaní modeláři-piloti od klubu obdrží své unikátní registrační číslo, kterým si označí svoje modely a další registraci provádět zatím nemusí. Pro ujištění o využití této možnosti a pro vyjasnění si způsobu značení svých modelů je však třeba svůj konkrétní klub nebo sdružení kontaktovat. Během doby platnosti výše uvedené výjimky mají kluby a sdružení leteckých modelářů možnost vyjednat si podmínky dalšího provozu podle zvláštního článku nařízení EU. Kluby a sdružení leteckých modelářů mohou požádat i o snížení minimálního věku pilota.

Kluby nebo sdružení, které využijí výše uvedené možnosti, zašlou na ÚCL deklaraci způsobu provozu a pravidel, která se budou v přechodném období vztahovat na jejich členy. Ta musí vycházet z aktuálně platných předpisů a pravidel, jinak tato deklarace nebude akceptována a výjimku pro klub nebude možné využít. V tuto chvíli je již známé, že v ČR bude mít povahu takového modelářského sdružení s dvouletou výjimkou mimo jiné Svaz modelářů České republiky z. s., který deklaraci již předal.


březen 2024
Po Út St Čt So Ne
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Blížící se akce

Kalendář akci KLeMČR

V odkazu najdete všechny plánované akce KLeMČR pro rok 2021.


Statistiky

TOPlist