Park miniatur

O dovolené jsem při svých cestách zavítal i do sousedního Polska. Přesněji do města Kowary, kousek za českými hranicemi. Původně jsme s manželkou jeli jen nakupovat,  ale při projíždění městem jsme narazili na ukazatel Park miniatur zabytków dolnego Slezka.

Park miniatur Kowary

A protože nás zajímalo co to asi může být, do parku jsme zavítali. Počasí nebylo nic moc, chvíli slunce, chvíli zataženo a nad Sněžkou se chystalo něco jako pořádný déšť. Ale ani to nás neodradilo a mohu říci že jsme nelitovali. Za pár zlotých nás na ploše větší zahrady čekalo překvapení. Hned u vstupu do parku nás majestátně vítala miniatura jakéhosi polského zámku, po kousku další a další ..... . A ne jenom Polské. Našli se tu i miniatura Sněžky, zámku v Jilemnici či Vrchlabí.

Park miniatur Kowary

Jeden z největších exemplářů parku, cca 10 m dlouhá miniatura ....

Park miniatur Kowary

Celým parkem a s podrobným výkladem v českém jazyce nás provedla polská průvodkyně. Sice to nebyla ryzí čeština, ale i tak jsme ji rozuměli. Poutavě vyprávěla o vzniku parku, jak se jednotlivé miniatury stavěli, či do jaké části Polska či Česka patří. A vždy přidala i nějakou zajímavost z historie budovy či jejich majitelů.

Park miniatur Kowary

Mimo zahrady byly miniatury vystaveny i v přilehlé budově, aby byly chráněny před povětrnostními vlivy. Tam jsme se uchýlili před průtrží mračen i my.

Park miniatur Kowary

Park miniatur Kowary

Nádherně propracované detaily nejsou jen u tohoto domu, ale u všech.

Než jsme si exponáty pořádně prohlédli, strávili jsme v parku necelé 2 hodiny. A nebýt deště, možná by to bylo ještě déle. A pokud hádáte z jakého materiálu jsou miniatury vyrobeny, odpověď je jednoduchá. Převážná část z fasádního polystyrénu EPS a některé detaily jsou odlévány do silikonových forem.

Další fotografie najdete zde.....


březen 2024
Po Út St Čt So Ne
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Blížící se akce

Kalendář akci KLeMČR

V odkazu najdete všechny plánované akce KLeMČR pro rok 2021.


Statistiky

TOPlist