Frantov 2012

Frantov 2012

 

Akce Frantov 2012 se konala opět ve standartním termínu 5. a 6. července 2012 na Cyrila A Metoděje. Je to klidné polétání starých a ještě starších modelářů, netoužících po popularitě a létajících s tím, s čím umí. Loni byla k vidění i á-jednička a upoutaný combat s rychlostí téměř 200km/h. Jinak pochopitelně vše ostatní je řízeno na principech pánů Marconiho a Popova. Létá se se vším, čím neohrozíte své okolí, od épépé přes kompozitové brusy, oldtimery, klasické aeroplány s metylem v nádrži až po heli . . . . 

 

Na Frantově je božskej klid a do nejbližší civilizace je to táákhle daleko 

Frantov 2012 Frantov 2012

 Rána jsou různá. Slunečná, zatažená, větrná, pošmourná a taky plná překvapení. Večer osvěžovna . . . . A blbej budík mne ráno budil jako do práce – dyť je svátek!! Plác a byl zticha. Tak ještě chvilku . . . No a pak Vás vzbudí brumlání náklaďáku na dvoře. Hlavně, že jsem byl duchovním otcem časového harmonogramu . . . . Ale měl  jsem  všechno nachystané z večera. Jen ty klobásy se mi v lednici někam zašily. Ale naše generace, která zažila bojové poplachy v mírových podmín kách se s tím hravě vypořádá. Odjezd na sever se jen o málo opozdil . . . . 

Frantov 2012 Frantov 2012

přijedete na Frantov a jako opravdu staří rutinéři vyložíte těžkej vojenskej stan, vztyčíte bytelné vojenské šapitó, které snad bylo odolně střelám do ráže 7,56mm . . . . Postaví se ještě pár malých, nějakých zahradních párty atrap stanů, rozeběhnete služby týlového zabezpečení – dnes se tomu říká cateringové služby a čekáte kdo přijede

Frantov 2012 Frantov 2012

. .  když se to tak v tom začínajícím lehkým popoledni sjíždí, ba i sjede, tak musíte  zkonstatovat jak to modelaření a poletování v řadách hradeckých bývalých či i stávajících členů Modelklubu slábne. Poděkoval bych hned na počátku Malýmu Offoj neboli Jirkovi Fikejzovi, Standoj Prokšovýmu /nemá nic společnýho s rodinou Prokšů někde od Babiččina údolí. Je Prokeš / , Vaškoj Rajchrtovýmu, expresidentovi Karlovi Koudelkovi ba i překvapení, po příjezdu až z Klatov  Pavlu Bosákovi. Jinak se mi  za neúčast dopředu omluvil Jarda Kodýtek.  A tak kdyby nás nepodpořil překvapivý příjezd modelářů z TRIFID klubu, tak by to nebyla žádná sláva. Tudíž pánům patří poděkování.

Stálými účastníky sešlosti starých a talentovaných jsou i mladí. V tomto případě Zdenda Černoch se svým jablkem spadlým pod strom, synátorem Davidem. Oba závodně poletují jakési ty nové moderní kategorie elektrovětroňů. A kdysi dávno Zdenek proháněl
větroně v kategorii severských větroňů čili á dvojek, moderně řečeno F-1A. A kterej je ten starej je jasný  . . . .

 Frantov 2012 Frantov 2012 Frantov 2012

To se Vám to lítá když jste obklopeni suitou nosičů. Na snímcích je zachycen expresident a jeho Démant, spolu s pochlebovači a donašeči. Na místě nosiče byl identifikován jakýsi HUGO kdysi šikovný modelář z jaroměřské líhně. Prý nás za rok překvapí. Jsem zvědav čím. No a na Karlově postoji s vysílačem je jasně vidět, jak ho to nahoru táhne . . . .

Poletování v úmorném vedru se zúčastnil i ………… z TRIFID klubu

Frantov 2012 Frantov 2012

A zatímco pan Knap, tuším prostřední startuje se svojí, nebo jejich /myšleno klanu Knapů/maketou motorizovaného větroně o hmotnosti 10kg, tak mých 5kg si hoví na “start boxu“ z roku 83 . . . No a vedle Jirka Kracík připravuje svoje nové a hezké éro ke startu.

Knapovic maketa motorizovaného větroně GROB z německé produkce. Tedy skutečný aeroplán. Prototyp vzlétl v roce 1980. Jako zajímavost lze uvést, že je používán pro elementární výcvik pilotů v civilních letkách RAF.

Frantov 2012 Frantov 2012

Taky jsme tu a tam podle zásluh rozdělili pár drobností od firmy HAKEL Hradec Králové. Jirka Kracík byl vyhodnocen jako majitel nejhezčího éra a nejzachovalejší figury. No a Honza Plachta byl oceněn za svoji shovívavost ke starým modelářům a za to,že vůbec přijel. Neočekávala ho sláva ani bouřlivé ovace ve stoje. Ale dědci hlavama uznale kejvali . . . I slečna kejvala . . . 

Frantov 2012 Frantov 2012

. . . .  nesmím taky zapomenout na Jardu Kudrnu z Hrádku u Nechanic /sedící/a jeho i našeho letitého přítele a modeláře  Jirku Erbena

 

. . . . malé gremium velkých mužů . . . . . přítomnost dámy je z ryze nahodilá . . . 

….. a takhle asi nějak vypadá plynulý přechod z HOSIPA na Alzheimera ….. proč a co jsem to chtěl – a komu . . . .

Frantov 2012 Frantov 2012

S podvečerem nastal klid, který loni využili místní vyznavači paraglajdingu a rogal. Letos se neozval hluk motorů, z hangáru se nevystrkovaly křídla a ani lidi. Když už pominulo to odporný horko. A za našimi zády, na straně východní se to chystalo, tak jako Off a Láďa linka ke skromné večeři.

No pokoušel jsem se asi třikrát, ale blesk jsem nestihl žádný. Foukalo to fest a návětrná strana velkého stanu byla chvílemi sklopená pod úhlem 45°. . . . . Ale ty kovový placatý kolíky držely i když se začaly taky stáčet po větru. Tak se přitloukly rezervní. Pak už to bylo OK.  Jen dobrovolník Bob ještě musel zavřít střešní, zvenku uvázaná okna, aby v  horku byla ve stanu lepší ventilace . . . 

Mok páně Bernarda jsme v podvečer vyměnili za svijanskou Kněžnu a vzdor počasí i prchnutí dvou poloprofesionálních umělců – basa a mandolína, jsme ji téměř udolali. A v krásném ránu pak se zbytkem mocně zacloumal místní pilot rogala. Domů se nic nevezlo.

Frantov 2012

Klidné posnídání. Kdybych tušil, že budu nucen běhat . . . . .

Frantov 2012 Frantov 2012

No zatím co Hulajdá /Pavel Bosák/  se nechal s CIZÍM érem vyfotografovat, tak mně vrazil Off do ruky naviják a po mejch námitkách, že už to neuběhám, kde že loňské sněhy jsou, mi dal kladku a poslal mně na druhej konec louky, kde nebyli fotografové. No s kladkou jsem to Jirkovi asi čtyřikrát vyvlekal. Řeknu vám – stejně je to pocit cejtit éro na špagátě. Já snad na příští rok oživím třicet let starý Á dvojky a zhubnu. Tam to s kladkou nejde . . . . . Jo a jinak Off tenhle skvost řídí výše zmíněnou RC soupravou DEMOLA . .

Frantov 2012 Frantov 2012

Ale  abych Pavlovi nekřivdil jakožto autorovi asi 260 slovy  dvěstěšedesáti plánků na aeroplány. Měl s sebou-jak jinak než polomaketu tryskáče na tuším emfaufaues* 6,5ccm. Vzhledem k horku a starostem o dámu jen na statické ukázce.  No a vpravo jsem vyštrachal doklad i jeho nemodelářském působení v HK.

Frantov 2012 Frantov 2012

Poděkování za účast patří taky Vojtovi Balajkovi za to, že přijel, že i druhej den se svým mladým v tom vedru lítali. I se SUMkou !! Vojta byl dřív nebezpečnej v kategorii úček – v combatech. A je hezký, že se nám ty různokategorijní éra nepožraly . . . .

uznání si bezesporu zaslouží i Standa Prokeš. Čtrnáct dnů před Frantovem spadnul s žebříku /přes dva metry / pár dnů se nehejbal, pak to svý tělo rozhejbal. Horší už to bylo s tím motorem kterej nešel nahodit ani loni. A ten s pomocí startéru nerozhejbal ani letos. Nevím na co to Standa svede až si to tu přečte, ale : příprava na Frantov IV  už začíná příští týden Stando!

Pár slov závěrem.
Na to, že nám tu na Medarda zapršelo, na to jak vypadalo počasí v týdnu před Frantovem musím konstatovat, že to vyšlo. Kdyby foukalo a pršelo, tak by to bylo horší. Škoda jen, že pár modelářů nemohlo pro jiné aktivity, či ze zdravotních důvodů přijet. Vláďu Marečka od loňska pronásleduje smůla. Ještě loni se nechal vlekat, poletoval po Rané se svým velkým Foxem, ale pak ho zdraví zradilo. Tak když se alespoň chtěl přijet podívat, vyfasoval lázně. Vlasta Kohout – loni Piper / který i vleká / a Blaník a letos kolize termínů se srazem motorkářů. Velkej dvouplošník Miloše ze Stěžer – dovolená a rovněž tak mladej Karel Koudelka – jel dělat bábovičky do středomoří . . . A Franta  Lukáš si raději nechal vyměnit kyčelní kloub, protože moc přes rok netrénoval. No a hned máte pět, šest ér.
   No a taky mi / mohl bych napsat i nám, ale něco mi to připomíná. Asi Rakousko – Uhersko / vypadl dvorní fotograf Joska Jurček. Takže jsem i trochu poletoval a nestihl všechno. Proto je ten výběr foto chudší,  než jste možná čekali. Jinak jako organizátoři jsme si vědomi slabých míst Frantova. Soc. zázemí a žrací servis. S tím ani v budoucnu nic nezmůžeme. Těžko zaplatíme suché WC a zajistit občerstvení vyžaduje buď jednoho dobrovolníka, který s tím má zkušenost a vybavení a který se nesmí zabávať eroplánmi. A slíbit někomu, že bude kšeft, je si myslím nefér. Ale víte-li o někom, tak prosím.

Za     LiBoNeBaFa   OB  alias Leon.   Vzletem v let !!
Audit kasy:
- loňský přebytek činil 293,-
- po zaplacení všeho je zústatek 118,-
- prodělek letošní akce je 175,-
- org výbor vložením 6x100Kč zvýšil hotovost na příští rok na 118,- + 600,-  = 718 Kč


květen 2024
Po Út St Čt So Ne
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Blížící se akce

Kalendář akci KLeMČR

V odkazu najdete všechny plánované akce KLeMČR pro rok 2021.


Statistiky

TOPlist