Den otevřených dveří - LZS Kryštof 06

25. dubna 2015 od 10.00 pořádala Zdravotnická záchranná služba Královéhradeckého kraje ve spolupráci s DSA A.S a VZP den otevřených dveří.

Zdravotnická záchranná služba

Letecká záchranná služba - Kryštof 06

místo konání: hangár letecké záchranné služby, Třebešská ulice, Hradec Králové

Program:

Přehlídka záchranného vrtulníku

ukázka vybavení vrtulníku

stánek s nácvikem první pomoci

simulátor nárazu - unikátní otočný trenažér GENERALI

doprovodný program

Pár fotografií z akce najdete zde ...


 

Letecké muzeum

chcete-li se pokochat replikami legendárních letadel z období počátků aviatiky či první světové války, neváhejte a navštivte Letecké muzeum Ing. Jana Kašpara pod Kunětickou horou. Najdete zde repliky letadel Wright Flyer III, Bleriot, Focker Dr.1. (Rudý baron), Focker E. III., Sopwith F1 Camel, Neuport 11 a další ....

Letecké muzeum Ing. Jana Kašpara

Další informace na stránkách muzea.


 

Fotografie letadel Luftwaffe z WWII

Na serveru Mission4today jsou zajímavé fotografie letadel Luftwaffe z období druhé světové války. Rozhodně stojí za prohlédnutí.


 

Park miniatur

O dovolené jsem při svých cestách zavítal i do sousedního Polska. Přesněji do města Kowary, kousek za českými hranicemi. Původně jsme s manželkou jeli jen nakupovat,  ale při projíždění městem jsme narazili na ukazatel Park miniatur zabytków dolnego Slezka.

Park miniatur Kowary

A protože nás zajímalo co to asi může být, do parku jsme zavítali. Počasí nebylo nic moc, chvíli slunce, chvíli zataženo a nad Sněžkou se chystalo něco jako pořádný déšť. Ale ani to nás neodradilo a mohu říci že jsme nelitovali. Za pár zlotých nás na ploše větší zahrady čekalo překvapení. Hned u vstupu do parku nás majestátně vítala miniatura jakéhosi polského zámku, po kousku další a další ..... . A ne jenom Polské. Našli se tu i miniatura Sněžky, zámku v Jilemnici či Vrchlabí.

Park miniatur Kowary

Jeden z největších exemplářů parku, cca 10 m dlouhá miniatura ....

Park miniatur Kowary

Celým parkem a s podrobným výkladem v českém jazyce nás provedla polská průvodkyně. Sice to nebyla ryzí čeština, ale i tak jsme ji rozuměli. Poutavě vyprávěla o vzniku parku, jak se jednotlivé miniatury stavěli, či do jaké části Polska či Česka patří. A vždy přidala i nějakou zajímavost z historie budovy či jejich majitelů.

Park miniatur Kowary

Mimo zahrady byly miniatury vystaveny i v přilehlé budově, aby byly chráněny před povětrnostními vlivy. Tam jsme se uchýlili před průtrží mračen i my.

Park miniatur Kowary

Park miniatur Kowary

Nádherně propracované detaily nejsou jen u tohoto domu, ale u všech.

Než jsme si exponáty pořádně prohlédli, strávili jsme v parku necelé 2 hodiny. A nebýt deště, možná by to bylo ještě déle. A pokud hádáte z jakého materiálu jsou miniatury vyrobeny, odpověď je jednoduchá. Převážná část z fasádního polystyrénu EPS a některé detaily jsou odlévány do silikonových forem.

Další fotografie najdete zde.....


 

Pád letadla v Kroměříži

Při závodech v letecké akrobacii se 19. července dopoledne v Kroměříži zřítilo malé sportovní letadlo. Stroj po pádu začal hořet.

Pád letadla

Pád letadla Pád letadla

Pád letadla Pád letadla

Pád letadla Pád letadla


 
Více článků...
březen 2024
Po Út St Čt So Ne
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Blížící se akce

Kalendář akci KLeMČR

V odkazu najdete všechny plánované akce KLeMČR pro rok 2021.


Statistiky

TOPlist