Doplněk X leteckého předpisu

Převzato ze stránek Svazu modelářů cz

Vážení modeláři,
ke dni 1.3.2012 vstoupil v platnost Doplněk X leteckého předpisu L2. Doplněk X je pro modeláře provozující modely letadel dle jejich definice a do hmotnosti 20 kg pojat jako doporučení pro zajištění bezpečného létání ve vzdušném prostoru, bezpečnosti osob a majetku na zemi a životního prostředí. V návaznosti na Doplněk X byla též publikována směrnice „Postupy pro vydání povolení k létání letadla bez pilota na palubě“ a formulář „Žádost o evidenci pilota, UA a povolení k létání“ veřejněné na stránkách ÚCL. 
  Uvedené dokumenty však i z pohledu SMČR a KLeM ČR obsahují některé pasáže, ustanovení a nařízení, které jsou v rozporu s činností a požadavky kladenými na modelářskou veřejnost, členy SMČR, občany ČR a neřeší ani možnosti zapojení cizinců do modelářské činnosti na území naší republiky. Dokumenty uveřejněné na stránkách ÚCL tak k datu 1.3.2012 omezily možnost létání modelů s hmotností nad 20 kg na dobu do vydání a splnění konkrétních podmínek platných pro vydávání povolení a evidenci pilota. 
  Dne 2.3.2012 představitelé SMČR a KLeM ČR informovali o těchto opatřeních zainteresovanou část poslanců Parlamentu ČR. Zároveň bylo dojednáno, s nejvyššími představiteli ÚCL, MDČR a členy Sněmovny a Senátu, uskutečnit v nejbližší době (dle časového programu) jednání k vyjasnění sporných bodů v uvedených dokumentech.
O výsledcích jednání a dalších postupech budeme členskou základnu informovat.

Ing. Petr Cejnar                                                                                      Mgr.Miroslav Navrátil
předseda KLeM ČR                                                                                  předseda SMČR      


 

Nová regule

Máte model letadla ? Tak ho přihlaste a plaťte, vzkázal úřad

Při procházení internetového tisku jsme narazili na článek o leteckých modelářích. V podtitulku se píše, cituji : "Dvěma stovkám leteckých modelářů jejich koníček zhořkne. Podle směrnice Úřadu pro civilní letectví musejí nově zaplatit za povolení k létání a doložit i to, zda umějí svůj stroj řídit. Hobby se jim prodraží o tisíce korun". Článek najdete na Týden.cz, další na Idnes.cz


 

V zajetí oblak

Výstava dopravního, sportovního a hobby letectví uspořádaná ku příležitosti 100 letému výročí  létání v Česku

Od 5. do 25. března si v  prostorách obchodního centra Arkády přijdou na své nejen milovníci létání. Je zde možné obdivovat ultra lehká letadla, vrtulník Robinson, scenérie jump tandemu, paraglidingu, balónového létání a další zajímavosti. Své expozice představí též Technické museum Brno. Zraku návštěvníků by neměly ujít ani rádiem řízené modely letadel.


K vidění je nejúspěšnější RC maketa světa posledních dvou desetiletí Knoller CII, jejíž pracnost se odhaduje na 3.500 hodin nebo třeba maketa stíhačky Spitfire Mk IX, která hrála většinu letových scén ve filmu Jana Svěráka „Tmavomodrý svět“.

Stihačka Spitfire MK IX z filmu Tmavomodrý svět Pohled na modely z WWII

Modely pro výstavu zajišťuje, vystavuje a po celou dobu garantuje firma XtremeFly.cz v zastoupení pana Mariana Trpkoše z Dobrušky.

Pan Trpkoš se svými modely EXTRA Xtrime o rozpětí 3 m.


 

Olda Češka z Litomyšle

Pánové, máme se hodně co učit. Takhle to dělá Olda Češka z Litomyšle.

Stavba Steen Skybolt

Stavba Steen Skyboltu v obrazech


 

Co všechno může létat

Dalším ze zajímavých modelů z dílny Ládi Hybnera je motorové sekačka z EPP poháněná střídavým elektromotorem TURNIGI, regulátorem 30A téže značky a bateriemi LiPol 2400 mAh.

Model létající motorové sekačky z EPP

Tato fotografie je pořízena v roce 2010 na starém modelářském letišti Trutnov Horní Staré město.

Inspiraci pro stavbu modelu získal na stránce FlyingThingZ. Spolu s létající sekačkou jsou na stránce k vidění i létající psí bouda, auto či čarodějnice.


 
Více článků...
březen 2024
Po Út St Čt So Ne
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Blížící se akce

Kalendář akci KLeMČR

V odkazu najdete všechny plánované akce KLeMČR pro rok 2021.


Statistiky

TOPlist